Április 9 – Családi Húsvét

Kedves Szülők! 

Április 9-én délelőtt családi húsvétot tart az Arany János Magyar Óvoda és Iskola és a Réka Darida Foundation. A rendezvényen a gyerekek szülői kísérettel vehetnek részt. Sok szeretettel várunk minden családot!

Időpont 

2022. április 9., szombat 9:30-12:30

Helyszín

1065 Madison Avenue, New York, NY 10028

Regisztráció

https://www.eventbrite.com/e/csaladi-husvet-family-easter-tickets-304779282037

 A családi program során felelevenítjük a húsvéthoz kapcsolódó magyar szokásokat, és interaktív foglalkozások keretében kipróbáljuk a legrégebbi tojásdíszítési technikákat. A tojásdíszítés különleges helyet foglal el számos kultúrában. A magyar díszítő technikák és a motívumok tájanként változnak és a hímzéssel hasonlatos gazdagságot mutatnak. 

Program

– Fekete Ildikó hímestojás kiállítása, előadása és könyvbemutatója

– Tojásdíszítés minden korosztálynak: viaszos írás, levélrátétes díszítés és növényi festés, arany porozás

– Húsvéti játékok

– Locsolkodás

– Tojásvadászat

– Élő zene 

– Filmvetítés

– Húsvéti ételkóstoló

Közreműködő

Fekete Ildikó, Junior Prima Díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Fekete Ildikó gyerekkora óta a hímestojások bűvöletében él, nemcsak gyűjti és kutatja a mintákat, hanem maga is készít hímeseket. Számos ismertebb magyar hagyományőrző vidék viaszolt tojásdíszítési technikáját tanulmányozta és motívumvilágát dolgozta fel. A hagyományos tojások replikációja mellett az adott vidék mintakincse alapján saját feldolgozásokból álló több száz darabos tojás-kollekciókat is készített. A több mint 4000 tojásból álló saját gyűjteményből 216 darab látható a 2022-es New York-i kiállításán.

Első könyve a „Viasszal írt üzenet” 2019-ben jelent meg magyar és angol nyelven, ami betekintést ad 15 jelentős magyar tájegység tojásdíszítő hagyományába. Fekete Ildikó 19 éves kora óta évente rendez önálló kiállításokat Magyarország és világszerte. Bemutatkozott már Pekingben, Sydneyben, New Yorkban, Tel-Avivben és Baskíriában. 

  További információ

ajmoimanhattan@gmail.com